2013. október 30., szerda

A helyes értelmezésről (7. fejezet)

Igazán, őszintén és mélyen sajnálom.


7. fejezet


A következő gyilkosság csak idő kérdése. Sherlock már kikövetkeztette, tehát meg kell történnie.
Valahogy közelebb vagyunk egymáshoz ezekben a napokban, pedig már nincs meg a sérülésének ürügye. Egyszerűen a mi választásunk a közelség. Az érintésekben épp olyan tartózkodó, mint eddig, és fogalma sincs ennek a visszafogottságnak a  rám tett hatásáról. Hagyja, hogy megkössem a sálját a nyakában; nekidől a vállamnak a kanapén. Apró kis intimitások százai, amelyek sörétként hatolnak át a testemen.
Borzasztó gondolatok keringnek a fejemben. Szeretném a padlóhoz szegezni; lefogni a karjait, elárasztani ezzel a vággyal. A bizalma őrjítő. Mit sem tud ezekről a fantáziákról: sosem gyanítaná a jeleneteket, amik állandóan a szemeim előtt peregnek, ha behunyom őket. Alig merek hozzáérni, attól tartva, hogy kieresztem a szörnyeket. Bármit megtennék, hogy megvédjem: hányszor kell még leírnom, kimondanom, belevésnem a 221/b ajtajába? 
Akárki mondta is, hogy a szerelem a legszebb, legtisztább, legfelemelőbb dolog a világon, fájdalmasan nagyot tévedett. Valójában elveszíted benne önmagad. Egyre közelebb sodródsz a teljes megsemmisüléshez, és talán –  ha nagyon-nagyon szerencsés vagy – valaki újként, másként, egészként és talán jobbként kerülsz ki a végén belőle. Ha a megfelelő személlyel találkozol. Ellenkező esetben csak darabokra hullasz, és ott maradsz egyedül, hogy összekapard a darabkákat. Ez a szerelem.
Vajon te segítesz majd egyben maradni?
Megragadom a karját, és ő elfordítja a fejét a tévé felől, rám pillantva. Nem vagyok biztos benne. Még mindig látom a vérfoltos gézpólyát a kezén. Már több mint egy hete levettem, és valójában sosem voltak vérfoltosak, de a védtelenség aurája veszi körbe, ami az elmémben – gondolom – megtalálja a tökéletes vizuális kifejeződést. Egy metafora. Csak egy metafora, emlékeztetem magam. Nem valóság. A briliáns elméjén kívül alig van valamije, amivel megvédhetné magát. Szüksége van rám: a kezeimre, amelyek a pisztolyt tartják. Tudtam, tudtam a legelső alkalommal. Szükségem van rád, John. Ugye lelövöd ezt a férfit értem? Ugye betöröd a rendőrfőnök orrát értem? Leszel értem szökevény? Végignéznéd, ahogy meghalok, kérlek? Nem is veszi észre. Sosem veszi észre. Vesz észre.
Vérfoltos gézpólya. Csak egy metafora. Nem hallucináció.
Gondterheltnek tűnik, és a tenyerét a még mindig őt szorító kezemre teszi: egy megnyugtatónak, biztatónak szánt gesztus. Nem fájdalmasnak elviselhetetlennek.
Elhúzom a kezem, és ő sértettnek tűnik. Nem találjuk a szavakat. Vajon fogjuk-e bármikor?
*

Az áldozat ezúttal egy ápolónő. A kollégája talált rá az éjjeli műszak végén. A megrendezett jelleg torzítja el ismét a helyszínt: a test egy plafonon futó radiátorcsőről lóg egy üres kórteremben – öngyilkosságra utal, csakhogy nincs a közelben semmiféle alkalmatosság, amire felállhatott volna. A terem teljesen üres. Hogy kötötte fel magát oda?
Ez, valamint a fekete festékkel mázolt felirat a lába alatt – Celia Hobbes – egyértelműen az előző esethez kapcsolja a gyilkosságot.
Ezúttal sem kell a Goggle-nél messzebb mennünk, hogy kiderüljön: Celia Hobbes egy ápolónő volt a negyvenes években, aki eltett láb alól néhány, a gondjaira bízott pácienst. Ő eutanáziaként fogta fel, de lényegében hidegvérű gyilkosság volt: az áldozatok egy esetben sem szenvedtek valóban halálos betegségtől. Sosem ítélték el, mivel a gyilkosságok csak a halála után derültek ki, amikor az egyik rokona megtalálta, és szép anyagi haszon reményében publikálta a nő naplóját.
Még egy fél óra, és Sherlock azt is kideríti, hogy az elmúlt hónapokban több gyanús haláleset ügyében is kivizsgálás indult a kórházban.
Ezután beszámolunk Lestrade-nak a Sherlock honlapján talált üzenetről.
-     Nos, úgy tűnik, ezúttal a tett helyszínén hagyott neked szerelmes levelet – bök fejével a felirat felé.
-     Valóban – bólint Sherlock, a padlón virító hatalmas fekete betűk felé irányítva a tekintetét. Az egész terem festéktől és fertőtlenítőtől bűzlik: agresszív, fejfájdító szag. – A gyilkos férfi – teszi hozzá egy pillanat múlva.
-     Ez minden, amit meg tudsz állapítani? – kérdezi Lestrade.
-     Dehogy.
Tökéletesen jól ismerem a zseniális következtetéseit felvezető csöndet. Mellém lép, összetámasztja az ujjait az álla alatt, és halk, mély hangon kezd bele.
-     A gyilkosunk, ahogy már mondtam, egyértelműen férfi. Negyven körül, plusz-mínusz öt év. Erős erkölcsi érzék. Orvosi, talán sebészi múlt. Valószínűleg látta a pár hete sugárzott dokumentumfilmet a legsikeresebb sorozatgyilkosokról… az előző esetet említették benne, és egy kis kutatással találhatott még egyet, ami illett az elképzeléséhez.
Hirtelen elhallgat, és az arca megdermed, mintha kővé vált volna. Lestrade, úgy tűnik, nem veszi észre, hogy befejezés nélkül félbeszakadt a monológ: nyilván nem vár további magyarázatot, mert elsétál, hogy utasításokat adjon a hulla körül sürgölődő helyszínelőknek.
-     Hazamegyünk – jelenti be Sherlock, és kiviharzik a helyiségből. Követem.
A taxiban ülve a tekintetem minduntalan az ő alakja felé téved, lopott pillantások sorozata a szemem sarkából. London most ébredezik körülöttünk: a város zaja egyre hangosabb és összetettebb lesz, mint egy számtalan árnyalattal és árnyékkal gazdag festmény. Csak ő marad teljesen néma. Én csendben figyelem, talán még a szám is elnyílik enyhén. A reggeli fény kirajzolja az alakját az ablak által keretezve. Az életünk ilyen taxi utak végeérhetetlen sorozatának tűnik.
-     Mit gondolsz a következtetéseimről, John? – szólal meg váratlanul.
Kényelmetlenül megköszörülöm a torkom.
-     Amennyire én meg tudom ítélni, jól látod a helyzetet.
Bólint, és hosszan néz vissza rám. Én a vérfoltos szövetet figyelem a kezén. Nem emlékszem, hogy került vissza.


18 megjegyzés:

  1. Tudod, sokat segít a helyzeten, hogy sajnálod. De ilyenkor mindi azt vizuaizálom, hogy ülsz, rágod a szád szélét, esetleg méág a körmödet is, de a szemedben, a szemedben ott az a dévaj, pokoli láng és csak úgy szikrázik belőle az elégedettség, amit afölött érzel, hogy apró, icke-picike, mikroszkópikus darabokra törted a szívünket, teljesen kiapasztotta a könnycsatornáinkat és aszott szilvává aszaltad a fájdalom segítségével a lelkünket. Már megint.
    De lehet, hogy csak magamból indulok ki.
    Akárhogy is, ez mind bekövetkezett nálam és ennek is megvan a maga varázsa. persze, éljenek a mazohisták de ha egyszer ilyen tökéletesen csinálod? Hogy csinálod, hogy ilyen tökéletesen, pár mondatban megfogalmazod ezt az egészet. "propellerként köröz a kezével, hogy biztos megértsed, mit gondol"
    Megkínoztál megint és azt hiszem a lábaid elé omolva nyöszörgöm a csodáőlatos kíntól eltorult hanggal, hogy: Köszönöm, hogy olvashattam. (Vajon ez már szexuális jellegű zaklatás?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, akkor elárulok egy titkot: valójában tudat alatt (?) valószínűleg azt élvezem, hogy a saját szívem töröm apró, mikroszkopikus darabokra... az olvasóké, úgymond, járulékos veszteség. (bizonyíték, hogy a legnagyobb mazochista én vagyok)
      És nem, ami engem illet, ezt még nem minősítem zaklatásnak (egész addig, amíg nem hívsz fel telefonon hajnali kettőkor, hogy ezt személyesen is elmond), csak szívmelengető, imádni való fangirlködésnek. :)

      Törlés
  2. Azt a hét, meg a nyolcát...! Komolyan, piedesztálra kell emelnem a történetet, mert a dolgok jelen állása kimondottan egyedi és hűűűűű! John, mint lehetséges sorozatgyilkos? Imádnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én meg téged imádlak ezekért a sorokért! :)

      Törlés
  3. Ez... ez is egy gyönyörű darab lett. Komolyan, ez nagy hatással volt rám. Csak ülök itt öt perce, nézek ki a fejemből, és próbálom megfogalmazni a zsenialitásod, enyhén szólva kevés sikerrel. Oké, azt hiszem, most jön az a rész, hogy asdfghjkléyxcvbnmqwertzuiop. Bocsi, többre most nem nagyon futja tőlem :/
    Köszönöm... Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, valahogy majdnem elfelejtettem válaszolni, bocsánat. :( Pedig nagyon örültem ám most is a véleményednek, mint mindig, köszönöm! :)

      Törlés
  4. *És megnyílék előttünk a lehetőségek tárháza! *
    Oki, befogtam. Varázslatos. Vérfagyasztó.
    Imádtam, mint mindig. <3

    VálaszTörlés
  5. Sablonosnak, unalmasnak és OSTOBÁNAK tűnhet, hogy megint ugyanazt mondod, DE: "szép"....Bár kétlem, hogy John erkölcse engedné, hogy gyilkosságot kövessen el, még Sherlockért sem....De mindenképp megindító az ilyen fokú szerelem, vagy ragaszkodás!!!! C

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *köhömm* John gyilkosságot KÖVETETT el Sherlockért. Kb. másnapra rá, hogy megismerte... nem érzem teljesen alaptalannak, hogy mindazok után, amin keresztülmentek együtt (ha a Reichenbachot is idevesszük), az elkötelezettsége csak még mélyebb és a lelki utórezgésekkel párosítva elvakultabb lett. Nekem a történet írása során gyakran eszembe jutott, ahogy a legelső rész elején látjuk, a személytelen kis stúdióban, egyedül, teljesen elszakadva a civil élettől, képtelenül arra, hogy kapcsolódási pontot találjon, valószínűleg mély depresszióba süllyedve. Aztán jön Sherlock, és egy darabig minden rendben megy, de számomra valahogy értelmesnek tűnik, hogy Sherlock halála megint és sokkal jobban kibillenti a mentális egyensúlyát. Mint lehetséges forgatókönyv, persze nem az egyetlen.
      És amúgy egyáltalán nem baj, hogy ugyanazt mondod, sokadszorra is jó hallani, köszönöm! <3

      Törlés
  6. "Mondom"....csak már a gépelés sem megy!:) C

    VálaszTörlés
  7. Abszolút beleillik a képbe ez a mozaik. Csodálatooos *-* Már az ötletért is puszi jár, mert nekem soha eszembe se jutott volna. Túl ártatlan a lelkem... *cukipislogás* xDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Nekem ilyen sötét dolgok járnak a fejemben néha... amikor nem ötcentis hógolyóként kergetőznek Moriartyval Mycroft lakásában. :P

      Törlés
  8. ééééés bumm. tudtam, hogy ez a történet valamikor robbanni fog, egyszerűen tudtam. hát ezért volt annyira "furcsa, kettős érzésű" az eleje? gondolom. akárhogy is, valóban jobban teszed, ha sajnálod egy picit ;)
    még mindig imádom, amilyen gyönyörű hasonlatokat vagy képes képernyőre vetni, és amiért ilyen szépen manipulálsz minket. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezért, és te nagyon jól ráéreztél! :) Nem is olyan könnyű manipulálni téged, de azért tovább próbálkozom! ;)

      Törlés
  9. Ugye neeeeem? Gondoltam rá az elején, hogy lehetne, de hát csak nem!

    VálaszTörlés