2013. október 16., szerda

A helyes értelmezésről (2. fejezet)

Bár később esküszöm, lesznek történések, de az első pár fejezet alapvetően arról szól, hogy két ember ül egy szobában, az egyik unatkozik, a másik meg aggódik. :/
Említettem amúgy, hogy 16+? 
A friss, amint látjátok, ha nem is naponta de tempósan érkezik. :) *büszke magára*


~2~
Egy percet sem aludt. Azonnal látom, ahogy belépek: ugyanabban a pózban fekszik a kanapén, ahogy tegnap este itt hagytam. Bár a szemei csukva vannak, a légzése elárulja.
Ez már a harmadik nap egyhuzamban, és komolyan fontolgatom, hogy leszedálom. Talán nem a legjobb ötlet a drogokkal való előtörténetét figyelembe véve, de az inszomnia valóban halálos lehet.
-     John.
Nem nyitja ki a szemét, nem méltat arra, hogy rám pillantson. Egyszerűen csak észreveszi a jelenlétem, ahogy mindig.
-     Aludnod kellene.
-     Nem tudok.
-     Adhatok egy tablettát.
Legalább most már a szemei nyitva vannak, végre. Tágra nyílva, tele érdeklődő csillogással.
-     Miféle pirula?
-     Nem kéne ennyire lelkesnek lenned – ráncolom össze a homlokom, miközben a rövid távú előnyöket és a hosszú távú hátrányokat mérlegelem.  –Thorazinom van.
-     Kettőt.
-     Egy. Nem alku tárgya. Kell, vagy nem?
A vágyakozás az arcán ragyogó, és el kell, hogy forduljak.
Felmegyek az emeletre a pirulákért, majd egy pohár vizet magamhoz véve térek vissza. Leereszkedem a kanapé karfájára, a feje mögött. Ebből a szögből a szeme alatti sötét karikák még ijesztőbbek – de legalább meggyőznek, hogy helyesen cselekszem. Kidugja a nyelvét, ahogy felnéz rám, mint egy kiskutya jutalomfalatra várva. Finoman a puha, rózsaszín nyelvre helyezem a tablettát; a mutatóujjam súrolja a felső ajkát. Borzongás fut végig a gerincemen. Behunyja a szemét, és víz nélkül nyeli le az orvosságot: az ádámcsutkája lassan, nehezen süllyed és emelkedik.
- Köszönöm, John.
Nem válaszolok. Olyan fiatalnak látszik most, és én alig tudom elviselni a sápadt arcának, törékeny kezeinek látványát. Az ártatlansága fullasztó. Hogy képes ennyi gyötrődést okozni, nem fér a fejembe.
Tíz percen belül már alszik.
*
Huszonhat órával később, jó hangulatban ébred. Felajánlja, hogy elmegy a Tescóba bevásárolni a reggelihez. Hagyom, még ha tudom is, hogy sosem jó jel az, ha érdeklődést mutat a mindennapi dolgok iránt. Vagy lelkiismeret-furdalása van, vagy egy katasztrofális kísérletet forgat a fejében, amihez szüksége van a beleegyezésemre. Ezúttal bizonyára az utóbbi, és meg kell mondanom, inkább örülök neki. Máris az övé a beleegyezésem, de azért persze hagyom, hogy elintézze a bevásárlást.
Még a reggelit is elkészíti: omlett, pirítós, frissen facsart narancslé és a friss újság egy nagy fatálcán a térdemre helyezve, ahogy a fotelemben üldögélek, nyakamat a háttámlára hajtva.
-     Szükségtelen megvesztegetned, csak hogy tudd. Kifogytam az altatókból.
-     Nem akarlak megvesztegetni. – Sértődött, vagy legalábbis annak akar tűni. Pár perc csönd, míg mindketten az evéssel vagyunk elfoglalva. Aztán:
-     Úgy döntöttem, egy új kísérletbe kezdek.
-     Mmm – dobom be válaszként két harapás közt a pirítósból. Az evés a legjobb módja az érzelmek leplezésének.
-     Szükségem van rád hozzá.
-     Rám?
-     Nos, nem kifejezetten rád, de egy élő emberi lényre. Te vagy a legkönnyebben elérhető, nyilvánvaló választás.
-     Milyen megtisztelő.
-     Nem fog fájni.
-     Ez egyre csábítóbban hangzik. Te aztán tudod, hogyan vegyél le a lábamról.
Beleegyezem. Persze, hogy beleegyezem, de fontos, hogy azt érezze, nem kapja meg könnyen – habár igen. Mozdulatlanul fogok feküdni, amíg elektródákat aggat rám, kiadós mennyiségű áramot vezet keresztül a testemen, pálcákkal és csipeszekkel bökdös, és ezt ő is tudja. Bármit megtennék érte, és ez részben ijesztő, részben felszabadító érzés. Többé már nem tartom lényegesnek, hogy határokat húzzak meg a vele való kapcsolatomban. Rég elhagytuk a határokat, ha léteztek is valaha. Az erőfeszítésbe, hogy leírjam a kettőn kapcsolatát, belefájdul a fejem. Bármit megtennék érte. Vajon tudja?
*
Két nap alatt megunja a kísérletet. Visszatérés a kanapéra, a saját magával való harcának színhelyére. Sosem tudok úgy ránézni erre a bútordarabra, hogy ne egy csatateret lássak. A vérével telefröcskölve. Tényleg végig kell ezt néznem? Mit kellene tennem? Nem vagyok Moriarty.
Ez az átkozott kanapé. Egy nap elégetem majd. Fogva tartja a lelkét, mint egy darab légypapír: ragadós és halálos. 
Visszakövetelem majd a lelkét. Elégetem a kanapét, miközben a karjaimba tartom őt a lángokat bámulva és nevetve. 
Azt hiszem, nem vagyok teljesen jól.
-     John. – A hátára dobja magát, a fal helyett megint a plafont bámulva; drámaian elaléló mozdulattal a homlokához emeli a csuklóját. – Unatkozom.
Nem mondod. Mostanra már a reggeli első lélegzetvételemmel képes vagyok megállapítani. Az unalma egy sötét felhő a Baker Street és fél London felett. Esküszöm, még a részvények eladási ára is zuhan a londoni tőzsdén azokon a napokon, amikor Sherlock Holmes unatkozik,
-     Mit tehetek ez ügyben?
Egy elégedetlen sóhaj.
-     Semmit. – Ezzel visszafordul a fal felé, a Union Jack párnával elbarikádozva magát gyerekesen.
Úgy döntök, felhívom Lestrade-ot, és megmondom neki, hogy sürgősen ásson elő valami kihűlt aktát, mindegy, melyik rég elfelejtett raktár poros fiókjából.
-     Tényleg ennyire rossz ezúttal? – Lestrade hangja őszintén aggódó.
-     Rosszabb, mint bármikor. Attól tartok, valami… hülyeséget fog csinálni.
Tökéletesen megérti, mire gondolok. Elvégre sokkal régebben ismeri Sherlockot, mint én: látta őt a legmélyebb pontján, mielőtt mi elkezdtünk volna együtt dolgozni.
-     Megteszem, ami tőlem telik, de nem ígérhetek semmit.
-     Azért előre is köszönöm. – Leteszem, és a visszasüppedek a fotelbe, a mobilom a könyökömnél lévő kis asztalra helyezve egy csésze félig megivott tea mellé. Remélem, Lestrade hamarosan visszahív.
Egy darabig Sherlock köntösének lusta hullámait figyelem, ahogy elterülnek körülötte, alábukva a kanapé széléről; selymesen fénylő, kék lagúna.
Nincs semmi, amit tehetnék. Várok a csodára, várom, hogy megszólaljon a telefon, hogy beessen egy ügyfél.
Tehetetlen vagyok. Gyenge. Nem tudom kigyógyítani ebből a veszélyes betegségből: az unalomból. Cserben hagyom mint barát és mint orvos.
A csoda ma elmarad.


15 megjegyzés:

  1. Nem igazán tudom, hogy a szakmai irigység, vagy a szakmai csodálat beszél-e belőlem, de meg kell hagyni, hogy brilliáns vagy.
    Én is unatkozom és én is szeretnék egy Johnt "ábrándos pillantás a semmibe"
    Félelmetes, amit Sherlock művel magával, és John ahogy próbál segíteni neki!
    Nem tudok se köpni se nyelni.
    Majd szólok, hogyha én és a szavak kompatiblisek lettünk megint.
    Köszönöm, hogy olvashattam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, unalomra tudok egy jó megoldást: írj magadnak egy Johnt te is. :D
      Sherlock meg úgy ahogy van, megrettent engem, valószínűleg ezért írom már a hatszázadik oldalt vele... Örülök, hogy tetszik neked, és köszönöm! <3

      Törlés
  2. Imádom, ez a tipikus unalom, ami néha engem is majd megöl, kivéve most. Olyan gyorsan felkerültek a fejezetek, hogy már egyszerre kettőt is olvashattam:D. Én is akarok egy Johnt, aki így törődik velem és segít (ő lehetne a leghatásosabb vitamin a világon) . Sherlock szenvedése pedig tipikus, néha meg kéne egy picit rázni, hogy ébredjen fel még ha nem is alszik. Köszönöm nagyon tetszett^^!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt hiszem, látványosan unatkozó Sherlockkal mindannyian kicsit együtt érzünk, és kicsit meg is pofozgatnánk. :D Igyekszem majd a többivel is, és köszönöm! <3

      Törlés
  3. gyönyörűen tudod leírni Sherlock unalmát és John szenvedését, a kanapés részt kifejezetten imádtam. és leborulok a lábad előtt a gyors frissért (habár mindkét fejezetre csak ma találtam rá, de ez jelen pillanatban mellékes).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oww, köszi, a kanapés részt szerettem írni nagyon, örülök, hogy neked is az tetszett!<3

      Törlés
  4. Imádtam. O_O John szemszögéből általában nem szeretek ficet olvasni, de ezzel levettél a lábamról. :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, azt hiszem, én is inkább Sherlock szemszögéből szeretek írni, de kell néha a változatosság. ;) Köszönöm, és remélem, a továbbiakban sem okozok majd csalódást! :)

      Törlés
  5. Ez csodaszép!!!!!Már nagyon kellett valami TŐLED!Mint vámpírnak a friss vér, vagy egy falat kenyér.............de szééééééééééééééééééééééééép!Ennyit tudok csak írni erre, és epedve várjuk a folytatást!:) Claudia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel táplállak titeket a véremmel, drágaszágaim! :D :D Hozom az utánpótlást hamar!

      Törlés
  6. Nem, nem marad el a csoda, semmiképp sem, mert itt van ez a történet <3
    Sherlock Johnon kísérletezik, Sherlock ráun, életuntság és jaj. tényleg érdekes belegondolni, hogy Sherlock hogyan fogja felvenni a fonalat a visszatérése után, hiszen Jimet ki múlhatja felül? Moran remélhetőleg megpróbálja, elkerülhetetlenül belebukik és íme egy újabb ship, ami önmagát pusztítja el!! Köszönjük, Moftissék, igazán nagyon köszönjük!

    Johnt iszonyat jól kezeled. mint sherlockot. meg úgy mindenkit. . . . . öhm, szeretlek olvasni, nagyon is <3 Nem tudom elégszer leírni, hogy fantasztikus egy történet :D Angolul esetleg el lehet valahol olvasni? *lázadó kiskutyaszemek*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jimet SENKI nem múlhatja felül. Kicsit félek is emiatt a harmadik évadtól... Mi fognak kitalálni nekünk?

      Angolul, köhömm, lehet olvasni, priviben átküldöm a linket. ;) De csak azzal a feltétellel, ha megígéred, hogy azért továbbra is megörvendeztetsz a véleményeddel! :)) (Mi írók mind mocskos ribancok vagyunk, ha kritikáról van szó. Ez van. Elég egy-két jó szó az Olvasótól, és a fél éjszakát a billentyűzet fölé görnyedve töltjük. :/ RÁD meg különösen szükségem van. Pont. :P)

      Törlés
  7. Na, ez nagyon jó lett :) Idáig én is unatkoztam, mert fizikát ugye nem akaródzott tanulni, de most már vidáman fogok annak is nekiállni, köszönöm szépen!
    [Eddig azért nem tudtam kommentet hagyni s e m e l y i k ficed mellett mert bénázott a gépem, még a saját nevemen sem tudok ide írni...] De azokat is olvastam, és minden darabja zseniális, csak ennyit tudok mondani. Irigyellek ám téged hogy tudsz fogalmazni...
    - Hobbitlányka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Áááá, új olvasó, új olvasó! *megölelgeti jobbról-balról*
      Köhömm, még sosem mondták egyik írásomról sem, hogy motiválóan hatna a fizikatanulás szempontjából, szóval köszönöm. :)

      Törlés
  8. Szerintem ez csak abból adódik, hogy a többieknek ~mázlisták...~ nem kell fizikát tanulniuk...
    *amúgy visszaölelget* :]

    VálaszTörlés