2013. május 14., kedd

Fragmentary (Harmadik fejezet)




Mivel tudom, hogy várjátok - ami nagyon jólesik <3 -, felrakom kicsit előbb, jelentősen már úgysem változtatnék rajta. Azon kevés fejezetek egyike, ami nyomokban némi (Sherlockosan savanyú) humort is tartalmaz. Azért nem venném a lelkemre, ha hiú reményeket táplálnátok… Kicsit átvezető jellegű, de próbáltam kerekké tenni, nem tudom, mennyire sikerült. :/ Mint mindig, most is hálás vagyok bármiféle visszajelzésért! ;)




Harmadik fejezet: Kétszer

T+14-30 nap


Influenzás vagyok. Orrfolyás, köhögés, levertség, fejfájás, izomfájdalmak. Igaz, ritka az évnek ebben a szakában, mégis elég általános, és a tünetek elég diffúzak lehetnek ahhoz, hogy hihetően szimuláljam. A váróban két másik beteg is ezzel küszködik - elővigyázatosságból minél távolabb ülök tőlük. Isten őrizz, hogy elkapjak valamit.

A fertőzésveszélyt leszámítva egy kórházi váróterem a legjobb rejtekhelyek közé tartozik. A folyamatosan cserélődő emberek, az egymás mellett nyíló rendelők: senkinek nem tűnik fel, ha órákig itt maradok. Szinte még álca sem kellene - egyébként is, az én álcám tökéletes: a halált borítom a vállaimra, hogy elfedjen. A legtökéletesebb álöltözet. (Meglehet, néha kicsit szorít.)

Szeretem a kórházi várótermeket: a személytelenségük megnyugtató. Az ammonium-kloridszaga viszonylag jól elnyomja az egyébként zavaróan összetett illatokat – habár legnagyobb sajnálatomra nem teljesen. Mindenesetre kellemesebb és biztonságosabb, mint egy kávézóban, vagy könyvtárban ücsörögni.

A logikusnak szánt érvelésem fájdalmasan gyenge lábakon áll, tökéletesen tisztában vagyok vele. Még Andersont sem tudná becsapni: a legolcsóbb, legpofátlanabb racionalizáció. Teljességgel méltatlan hozzám, döntöm el. Kit érdekel a megnyugtató személytelenség. A kloridok mindent letompító illata. Kit érdekel az átmenő forgalom biztonságossága. Egyetlen dolog miatt vagyok itt.

John. A folyosó végén felhangzó léptei azonnali reakciót váltanak ki: a testem ösztönösen fordul az irányába.

John: négy óránál kevesebbet aludt. Újabb két kilót fogyott. A cipője oldalán friss kopásnyomok: rendszeressé váltak a részeg hazatámolygások. Nem jó jel: a családja előtörténetét figyelembe véve veszélyesen nagy eséllyel válik maga is függővé. Jobban rajta kell tartanom a szemem. (Sosem kellett volna levennem róla.)

Az inggallérja nincs legombolva: álmosan öltözött. A fáradtságtól béna ujjak tétován babrálnak a gombokkal. Hajnal van. Nem kapcsol villanyt, a másnaposság tompa butaságát éles fejfájással hasítaná ketté a fény. Nem nézett a tükörbe. Erre utal az állkapocscsont alatt kifelejtett, borostás terület.
 Nem néz tükörbe. Bűntudat? Miért, John? Nincs okod rá. Semmit nem tudtál volna tenni, hogy megakadályozd. Moriarty okosabb volt. Majdnem nálam is. Majdnem.

Eltűnik az öltözőajtó mögött. Ebben a pillanatban megrezzen a telefonom.

Sms. Mycroft. (Ki más?)

Ez még tőled is megdöbbentően elővigyázatlan. MH

Ignorálom.
*
Még megteszi az influenza. Bár erősen elgondolkozom egy virulensebb kór lehetőségén: egyes embereknek fogalmuk sincs az intim szféra jelentéséről. Nincsenek tisztában vele, hogy a fertőzésveszély másfél méteres távolság esetében már meghaladja a hatvan százalékot? Nyilván nincsenek.

John. Nem aludt. Egyáltalán. (Rémálmok? Afganisztán? Én?) Le van horzsolva a keze: elesett. Durva aszfalt. Mélyen belekarcol a húsába.

Oh, John. Sosem bírtad az alkoholt.

*
TBC. Nagyon meggyőzően tudok hurutos köhögést produkálni. Az eredmény nem kielégítő: ketten is veszik a bátorságot, és leülnek mellém. Először egy középkorú könyvelő, azt hiszi, epeproblémákkal van itt (a citromfű tea átható illata érződik rajta), de a kéztartása inkább gyomorbajra utal. Őt sikerül hamar elüldöznöm, azonban a második, a hatvan feletti, nyugdíjas matematika tanárnő (szimpla hipochonder) kitartóbb. Nem reagál a köhögésre. Hörgés: negatív. Felteszi a szatyrát a székre. Nekem támasztja. Tüsszentés: szétszóródnak a leletei. Akkurátusan felszedegeti, és visszatámasztja a szatyrot a karomnak. Megrovóan néz rám. Elképesztő. Visszasírom Moriartyt.

Borzalmas szenvedéseket kell kiállnom érted, John.

Négy nap telt el azóta, hogy utoljára láttam. Elfoglalt voltam: végre sikerült megragadnom egy szálat, és egy körrel beljebb kerülni a hálóban. Letartóztatások sorozata. Kishalak. A továbblépéshez újabb információkra van szükségem. Ez a legidegőrlőbb része. Az agyam üres kazánként várja a tüzelőanyagot. Nem tehetek semmit, amíg valaki nem hibázik.

Ha már hibáknál tartunk: komolyan, John, napszemüveg?

Tény, hogy a másnaposság legnagyobb nehezítő tényezője az erős napfény, ám a folyosó és a rendelője ablakai is északra nyílnak. Nem a fény miatt tehát.

Oh.

Monokli. Baleset? Valószínűtlen. Verekedett. Kivel/miért? SMS-váltás Mycrofttal.

Dr. Watsont sosem jellemezte ésszerűség a veled való kapcsolatában. Úgy tűnik, ezen a halálod vajmi keveset változtat. MH

Miattam? Idióta. Az lenne a feladata, hogy kételkedjen. Minden bizonyíték ellenem szól. Minden következtetés egy irányba mutat: csaló voltam. Minimum kételkednie kellene. Nem ökölharcba keverednie a védelmemben.

Fel fogja őrölni ez a szélmalomharc a média ellen: egy eszmét nem lehet megölni, az embereknek szükségük van a tündérmeséikre. Moriarty zseniális volt, John pedig egy barom.

*

Ebolás vagyok. Az összes, látványos tünetet produkálom. Az orromból szivárgó (mű)vér végre megteszi a hatását. Élvezem az áldott magányt a váróterem sarkában. A szerepem szerint néha bocsánatkérően rámosolygok a fal mellett összezsúfolódó egyre feszültebb tömegre. Elvégre az ember nem tehet az ebolájáról, igaz?

Nem csak a tömeg egyre feszültebb: már negyed kilenc, és John sehol. A forgalom a híroldalak szerint ma reggel átlagos lefolyású, dugók, fennakadások nélkül - ez szinte meglepő is ebben a városban.
A recepción nem tudnak semmit. Fél kilenc van.

John ma nem jött be. Jó lenne, ha ránéznél. SH

Nem jön azonnal válasz. Miért nem válaszol?

Újabb üzenetet gépelek. Kitörlöm. Ismét begépelem. Megnyomom a küldés gombot.

Kérlek, Mycroft. SH

Ezúttal rögtön jelez a telefonom:

Már úton vagyok a lakására.  MH

Manipulatív seggfej. Természetesen meg kellett várnia, hogy elküldjem a második üzenetet.

Úgy tűnik, tegnap este végre szembenézett egy Sherlock Holmes névre hallgató kísértettel. MH

Különösebb fájdalmat okozna neki, ha egyszer az ékesszólást háttérbe szorítva a lényegre fókuszálna?

Hogy van? SH

Rendben lesz. MH

Lesz? Egy szó, ami arra hivatott, hogy elfedje a „van”-t. Nem érdekel, mi lesz. Nekem most kell tudnom, hogy rendben van. Hogy nem alkoholmérgezéssel fekszik a kórházban. Hogy nem épp most lassul a szívritmusa, a periodicitások ellenére is fokozatosan közelítve a nullához.  (A függvények célratörő fájdalma.)

Kitámolygok a váróteremből. Letörlöm a vért az orromról, mielőtt kilépek az utcára.

Látni akarom. Intézd el. SH

Ezt egyáltalán nem tanácsolom. MH

Jelenlegi helyzeted nem a legalkalmasabb arra, hogy megszabadulj a szociopata álarcától. MH

Nem hiszem el, hogy ekkora barom vagy, Mycroft. Őszintén.

Kérlek.  SH

5 mg Lorazepam.  MH

Végre a lényegre szorítkozik. Bevágódom az első taxiba.




Megj.: A Lorazepam egy erős, azonnali hatású nyugtató-altatószer. (Magyarországon nincs forgalomban.)

14 megjegyzés:

  1. Ez zseniális volt!

    Vagyis... szia. És azért nem írtam még eddig, mert a gépem szemét, és nem küldi el az üzenetet. Ne haragudj.

    Eddig talán ez a fejezet tetszett a legjobban, nyilván azért, mert Sherlock többet foglalkozott Johnnal. Szegény doktor! Zseniális volt, hihető, és... ugyan fáj a szívem, de elviselhetően. Gratulálok hozzá, és sok sikert a továbbiakhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Semmi baj, örülök, hogy most írtál, és annak is, hogy tetszik a történet! Sherlock ezentúl is elég sokat foglalkozik majd Johnnal, sőt, mondhatni, egyre többet. :P

      Törlés
  2. Az nagyon rossz jel, ha néha hangosan nevettem? Az az öreg hipochonder nőszemély-es jelenet, meg az, hogy visszasírta Moriartyt, hát azon szélesen vigyorogtam.
    Persze nem sokáig, mert rögtön utána fogtad magad és BAMM! Bele a képembe.
    Amúgy nem lett annyira szívösszetörös, viszont most halálra izgulhatom magam, hogy mi van Johnnal.
    Nagyon leleményes, színvonalas fejezet volt.
    Függővéggel.
    Addig meg itt izgulom ki a lelkem, hogy mi történt Johnnal.
    Köszönöm a gyors frissítést, a fejezetet, és úgy általába azt, hogy olvashattam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem rossz jel egyáltalán, mondtam, hogy ezt néhol humorosnak szántam, kis pihenő a további angst előtt. :) Én köszönöm a véleményt, és igyekszem a folytatással! :)

      Törlés
  3. Annyira fangirlködtem a rész olvasása közben, hogy az már nem normális. Ezt le se kéne írnom, de na, mégis, ha már így volt. XD
    Hogy szereti Johnt, hogy törődik vele, őt sem nagyon jellemzi ésszerűség vele kapcsolatban! És nem csak, hogy képes ott ülni a váróban a sok visszataszító beteg között, csak hogy lássa egy percre, és tudja, mi van vele, még kb megalázkodik Mycroft előtt miatta. Úgy értem, az smseivel. John meg mit sem tud az egészről. Szegény John.
    A fenéket, szegény Sherlock.
    Tudom, hogy csak azért nem mondja el neki, hogy életben van, hogy védje őt. De ezt meddig fogja kibírni? Elég rossz úton halad.
    Na jó, nyilván John is jobban lesz egy idő múlva, akkor könnyebb lesz, amikor ő túlteszi magát rajta. Legalábbis nagyjából. Na de ez mikor következik be, hogyha a világ azt hiszi, hogy Sherlock suicide fake genius, neki meg ki kell állnia mellette??
    Mycroft idegesítő különben. Most mit ködösít, meg játszik, hogy megkapja a kérlek-smseit? Na jó, nem kéne így éreznem, végülis segít az öccsének. Ez biztos csak azért van, Sherlock így gondolja. Idegesítő lehet neki bizonyos szempontból függnie tőle. Pont tőle. Persze ki mástól?
    Szerencse, hogy azt írtad, ez 17 részes lesz. Sírnék, ha rövidebb lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, én bevallom, nem voltam vele teljesen elégedett, de a visszajelzések megnyugtatnak. :) Szegény John és Sherlock, valóban... meg szegény mi. :P (Francnak kellett leugrani arról a tetőről.)
      Mycroft szerintem látja, hogy nem normális, amit Sherlock művel, és próbálja terelgetni, a maga elkúrt módján. Igen, 17 rész, bár a 12. után szerintem lesz egy 1-2 hét szünet, mert ott még van több fejezet, ami elég vázlatos. :/ Köszi a véleményt! :)

      Törlés
  4. xD nagyon édes!
    Végig az a drámaórás gyakorlat járt a fejemben, mikor le kellett ülnünk valaki mellé a padra és rávenni hogy felálljon és otthagyjon minket.
    Hihetetlen, de a legzseniálisabb taktika az volt ha merev arccal, tág pupillákkal, rezzenéstelenül bámultad a melletted ülőt. xD az emberek hamar feladják.
    Szegény Sherlock... nekem sosem jutott volna eszembe a vérző orr. xD Megnézném ezt a fejezetet egy kíváncsibb ápoló szemszögéből is aki nap mit nap az egyre haldoklóbb jellegú Sherlockot figyeli *röhög és boldog a fejezettel, mint kisnyúl a tavaszi első répával*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Óóóó a kíváncsi ápoló szemszögéből feltétlenül olvasnom kell, írd meg ha van kedved-időd, vagy kénytelen leszek én megtenni! :D Tök jó ötlet, beleszerettem!
      A merev arc-tág pupilla taktika még jól jöhet, köszi, hogy megosztottad velem. :D

      Törlés
  5. miért van az, hogy bármit elolvasok tőled (de főleg a fragmentary fejezeteire vonatkozik), akkor utána 10 percig kell ülnöm, hogy összeszedett kritikát tudjak írni? mert fangirlködni tudnék, de nem akarlak kikészíteni, és amúgy is helyre kell raknom a lelkiállapotom.
    ez fantasztikus volt, nagyon nagyon. annyira szép, hogy Sherlock ennyire törődik Johnnal, hogy megszakad belé a kicsi szívem. És John... ah, őt meg jól meg kéne ölelgetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan készíts ki, nem bánom! :P Köszönöm megint a véleményed, nagyon jó hallani, elvégre nektek írom a történetet(na jó, meg nagy részben magamnak, mert önző dög vagyok XD)!

      Törlés
  6. ZOKOGOK, imádom, imádom, összetört szív, képtelen .... vagyok... gondolkozni...


    "Jobban rajta kell tartanom a szemem. (Sosem kellett volna levennem róla.)" T--------T ♥

    VálaszTörlés
  7. Hogyan kell valakiből lelki rokkantat csinálni? Így! Nagyon tetszett! *.* Olyan meggyőzően tudsz belebújni Sherlock szerepébe, hogy az valami hihetetlen. Tökéletesen el tudom képzelni, hogy ez, pont így megtörtént :")

    "Élvezem az áldott magányt a váróterem sarkában. A szerepem szerint néha bocsánatkérően rámosolygok a fal mellett összezsúfolódó egyre feszültebb tömegre. Elvégre az ember nem tehet az ebolájáról, igaz?" Rohadék xD De imádom és tökéletesen bánsz vele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdem kicsit kellemetlenül érezni magam, miután ennyien mondjátok, hogy milyen jó Sherlock vagyok... talán fel kéne hívnom a pszichológusom. (?) Ah, fuck, I'm not even sorry. :)))
      Inkább örülök, hogy tetszik. <3

      Törlés