2014. január 13., hétfő

The East Wind has finally arrived (Sherlock: His Last Vow)

Öklömnyi nagyságú SPOILEREK záporoznak az oldaltörésen túl. Leginkább csak annak ajánlom, aki már látta a részt. 



Január elsején erre az élményre vártam, amikor az újévi menüt elfogyasztva, zsepit bekészítve letelepedtem a tévé elé. Akkor nem kaptam meg. Ahogy ötödikén sem. Mást kaptam, újat, amivel még barátkoznom kell. 
Tegnap este viszont végre, végül, megkésett karácsonyi ajándékként ideért az élmény. Amikor már remélni sem mertem szinte. Így igazi meglepetés volt, én meg nagyra nyílt szemű gyerekként ámulhattam. 
Előre kell bocsájtanom, negatívumokat egyelőre nem tudok írni. Majd biztosan lesz, később, ahogy ülepszik, ahogy újra nézem, de most a lelkesedés lávatengere mindent magába olvaszt, így talán jobb is, ha utat engedek neki. (Mást mondjuk amúgy sem nagyon tudok csinálni, sorry.)

Először is: szerintem rengeteget elmond a fandomról és a készítőkről a tény, hogy a legváratlanabb plot-twist az volt, hogy az aktuális Gonosz hal meg a végén. Ti sem számítottatok erre, igaz? Tegnap délután lélekben egyenként elbúcsúztam minden kedves és nem annyira kedves szereplőmtől, és erre Moffatnak van pofája a gonoszt kinyírni. *sobbing histerically* 
Másodszor: némiképpen - de sajnos nem teljesen - megmagyarázza a befejező rész az előző kettő furcsaságait. Összefutnak a szálak, választ kapunk sok kérdésre, és megerősítést nyer sok sejtelmünk. (Viszont a piruetett továbbra sem értem. Talán a negyedik évadban kiderül...) 
Ezen kívül rengeteg tetszetős, nyálcsorgatós, kreatív megoldással találkozunk mind a forgatókönyv, mind a filmtechnikai megoldások terén (az Elmepalota... még mindig nem tudom túltenni magam az Elmepalotán), a színészi játék pedig szokás szerint fenomenális. Külön ki kell emelnem Lars Mikkelsen játékát, ami méltó párja Andrew Scott felejthetetlen alakításának. Az már igazán nem az ő hibája, hogy olyan édesen olvadós tündérhóbogyó, mint Moriarty, csak egy van.

Jöjjenek a random, szubjektív kedvencek:

#Redbeard


Moffaték aztán biztosra mentek: az előző rész gyerek+Sherlock jelenete után most kaptunk kutya+Sherlock jeleneteket. Magam is, mióta az eszemet tudom kutyás ember lévén, engem innentől kenyérre lehetett kenni. 
Arról nem is beszélve, milyen vicces utólag visszaolvasni a mindenféle elméleteket Mycroft "Redbeard" megjegyzésével kapcsolatban. :D Szokás szerint túlgondolta a dolgot a fandom.


#Mary nem uncsiiii



Mary komplex. Ez a legnagyobb dicséret, amit el tudok mondani róla, és mielőtt nekem estek, hagy mondjam el, hogy ugyanez – a komplexitása - az egyik oka annak, amiért ennyire szeretem Sherlockot. Igaz, a három rész alatt már rájöttem, hogy miért nem lesz Mary mégsem a kedvenc karakterem valószínűleg: *behúzza a nyakár a rá záporozó ütések elől* Amanda játékában van valami, ami végtelenül irritál. Sajnálom *mellkasát csapkodva meaculpázik*.

(Amúgy számomra is meglepő, hogy a fanficekben mennyire nem lőttem mellé a karakterével. Főleg itt.)

#Láttunk drogos Sherlockot

Régóta birizgálta a fantáziám, hogy Mofftissék néhány vicces utaláson kívül hozzá mernek-e nyúlni a Holmesnak a Doyle sztorikban erősen jelen lévő drogfüggőségéhez. Nyilván egy fő műsoridőben, mainstream médiumon megjelenő sorozattól nem várom el, hogy kifejezetten bátran vagy hitelesen közelítsen a kérdéshez, de Mofftissék megoldása nem hagyott rossz ízt sem a számban, és ez már önmagában pozitív. Billy pedig hivatalosan is az új kedvenc mellékszereplőm:




#Képi megoldások

Bár az előző két részben is volt néhány lélegzetakasztó kép, jelenet, ebben az epizódban annyit kaptunk belőlük, hogy már tényleg szót kell ejtenem róluk. Személyes kedvencem, amikor Magnussen birtokát mutatják: letisztult, hideg, acél-üveg erőd, csupasz esztétikai gyönyörűség.  De kiemelhetném még Moriarty őrületét; a pár percet, miután Sherlockot lelövik; vagy azt a jelenetet, ahol Mycroft felváltva látja a gyerek és a felnőtt Sherlockot... *keels over and dies*

#A good, old fashioned villain


Hatalmas fandom-tapsot kérek: Moriarty után megvan a második felejthetetlen Gonoszunk.

#Oh, you bastards!

 

Oké, ezt már az Empty Hearse-nál is mondtam, de most végképp elrabolták a szívem. Holmes Brothers az új OTP-m, kész, vége. Nézzetek csak rájuk.


#Házasságszédelgő Sherlock



Bár furcsa volt Sherlockot ebben a szerepben látni, de ez a lány annyira cuki, és van valami végtelenül szeretni való a karakterben – Janint már az előző részben is kedveltem - , hogy (szinte) őszintén sajnáltam a végén, hogy Sherlock ilyen pofátlanul kihasználta. Nekem szerintem ő az, akik sokaknak Molly: az a kedves, hétköznapi női karakter, akinek nem kell luxusprostituáltnak vagy megreformált bérgyilkosnak lennie, hogy érdekes és szeretnivaló tudjon lenni. Na jó, vagy majdnem.

Meg persze neki köszönhető, hogy ilyen gifeket kapunk, és ezért már önmagában a lábai elé borulok:



#Merry Christmas, Motherfucker!



Nem kellene, hogy Sherlock eszelős tekintete ilyen boldogsággal töltsön el. Ahogyan az sem, hogy gyilkolt. Johnért. 

#Yes Sweetheart, we did.


Hmm, mintha az első részről szóló beszámolóm is Moriartyval fejeztem volna be...



# Kérdések az új évadra:

Ki a titokzatos "másik testvér", akit Mycroft emleget?
Mi ez az egész Moriartyval? Szerintem valaki más áll a háttérben, de ugye Mofftisséktól minden kitelik.
Valamint továbbra sem érzem biztosnak Mary jövőjét... 


10 megjegyzés:

  1. Én TUDTAM!
    Én Tudtam, tudtam, tudtam, na jó, mindenki tudta, aki elolvasta a Mesterzsarolót (magyarul A zsarolók királya) címezetű novellát, hogy itt bizony a rosszfiú hal meg. Ahogy azt is, hogy Sherlock "összejött" egy lánnyal, de csak azért, hogy információt szerezzen, tehát nem ez nem ért sokként. Ráadásul mindenkinek ajánlom a Granada-féle verziót (már megint utazóügynököset játszom), mert Jeremy Brett hihetetlenül édes alakítását nem lehet kenterbe verni. Nem, ha mondom.
    Az is egészségtelen örömnek számít, nyilván fandomon túli körökben, azon belül pont hogy egészséges, hogy Sherlock gyilkolt Johnért, de én már a sorozat elindulása óta arra várok, hogy mikor építik bele a Három Garridebe-et (nem néztem utána a címnek), ahol Johnt lábon lőtte a gazember, de Holmes kishíján kinyirta a bűnözőt ezért. Komolyan, visongok örömömben.
    Holmes tesók badassak, ez tény és megingathatatlan, kedvenceim. Nem is értem miért nem voltam oda értük korábban amikor ilyen fantasztikusak.
    Moriarty halott, akármilyen kis pszichopata tündérbogyó volt, szóval más kell, hogy legyen erre a magyarázat. Halott, fandom ide vagy oda.
    Mary jövője nem biztos. Mary eltűnik a képből a novellákban, szóval reszkethetünk érte.
    De ha a következő évadra is két évet kell várni én felboncolom őket.
    Köszönöm a beszámolót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtad te a nagy büdös lófaszt! :D Hát kérdem én, jelent az bármit is, hogy a kánonban meghal? Hisz Mary is meghal! Simán lehetett volna, hogy most Maryn a sor, és Magnussennel meg az előző évadokhoz hasonló cliffhangerrel zárul a rész! Simán lehetett volna, hogy úgy csavarját, hogy ott érjen véget, amikor Sherlock élet-halál között lebeg (bár az az előzmények tükrében már kicsit elcsépelt lett volna), vagy hogy más, fontos szereplő kerül halálközeli helyzetbe! Élénken él bennem, hogy mindannyian be voltunk szarva, mert ugyan sejtettük, hogy a végkimenetel - majd, egyszer - mi lesz, de nem tudhattuk, hogy mikor és hogyan jutunk el odáig. Én a cliffhanger-végre tettem le a voksom, és tévedtem abból a szempontból, hogy nem Magnussennel, hanem Moriartyval (már megint!!!) alakult ki végül. És megmaradt a szívem. Egy része.

      Törlés
    2. Azt hiszem, worshippelem a káromkodós Lidérckét. :D Jó olvasni Titeket!
      Kicsit még megnyugszom, megnézem felirattal még egyszer a részt, azután jelentkezem én is.

      Törlés
    3. Hm...le lettem oltva.
      Szép, mondhatom. Hát így szeretsz te engem? " kétségbeesetten igyekszik viccből sértett képet vágni, de a net még mindig nem közvetít érzelmeket"
      Erre most még mondanék valamit, de mindannyiunknak jobb lesz ha nem teszem.
      Carmen várunk!

      Törlés
    4. Éva Drága, tudod, hogy imádlak, na de felháborító, hogy ilyen hűvösen okos tudsz lenni, hiszen nem élted még át azt az érzelmi traumát, amit én! (De ami késik, nem múlik bebebee :P)


      Carmen, áldozatként Moriartys gifeket tessék nekem bemutatni, és akkor tudok cifrábbat is. :D

      Törlés
  2. Nagyon tetszett a rész, mert tényleg odatették magukat megint, és valószínűleg a többivel egyetemben ezt is addig fogom nézni, amíg fejből nem megy a komplett szövegkönyv.

    Teljesen egyetértek azzal, amiket kiemeltél. Talán még hozzá tudnám rakni Mrs. Hudsont, akiről megtudtuk, hogy titkárnőként segédkezett Mr. Hudson drogkartellénél.(bocs, ha félreértettem a dolgot, az angolom olyan messze van a jótól, mint ide Szibéria) Ebben a sorozatban mindenki Total F*cking Badass, már csak azt várom, hogy Molly-ról is kiderüljön valami.:D

    (Kis agymenés: A rész után kicsit belegondoltam abba, hogy Johnék leendő gyermeke milyen extravagáns kis famíliába fog beleszületni. Anyu ex-gyilkos, apu látszólag normális orvos, de rendelési időn kívül bűnözők után futkos London utcáin, karöltve drága Sherlock bácsikájával, aki egy szociopata konzultáns detektív. Arról nem is beszélve, hogy ha anyuék elmennek estére, valszleg a kedves Mrs. Hudson vigyáz a drágára, aki fiatal korában táncos volt, és a piszkos drogügyletekből se maradt ki. Hát nem imádnivaló kis család?:D)

    Ja és igen a cigizős jelenet nagyon betalált, meg az összes többi közös jelenet is.
    Összességében én is csak áradozni tudnék, de ...
    /Esküszöm már én érzem rosszul magam amiatt, hogy a negatívkodásommal bomlasztom itt a népet, de ha egyszer ki akar jönni, akkor kijön./

    Te mondtad, hogy egyelőre még nem látsz hibát, én viszont gonoszka leszek.
    Szóval, mint mondtam abszolúte elégedett vagyok a résszel magával, csak épp az zavart, ami már az előző részekben is feltűnt, és kicsit keserű szájízt hagyott maga után. Ez pedig a sok önidézgetés. Nekem nem azzal van bajom, ha néha kicsit visszakacsingatnak, mert egy-két elejtett utalás, ami megmosolyogtat még belefér, de ez a rész az előbbiekkel egyetemben hemzsegett tőlük. Nem sorolom fel őket, mert aki látta az tudja miről beszélek, de könyörgöm ez már a második "ezt pólóra kéne tenni" poén az évadban és kicsit úgy éreztem, mintha Moffaték csak úgy kiszolnának a fandomnak, hogy igen ilyen feliratú pólókat kérünk. Vagy pl. néhány mondat nekem direkt szállóigének gyártottnak tűnik, úgy ahogy egyes jelenetek is. Néha szinte már láttam magam előtt, ahogy Gatissék dörzsölgetik a markukat, és kaján vigyorral az arcukon azt mondogatják, hogy „na ebből biztos gif lesz".

    Az ilyen kisebb apróságok ellenére zseniális rész lett, és imádom mindenestül. <3

    óhh és Moriarty...... hát persze hogy nem felejtettünk el te drága :3 [most zsigeri késztetést érzek arra, hogy meghallgassam a Stayin’ Alive-ot]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viasz, teljesen igazad van, tényleg zavaró a folyamatos önidézgetés, nekem az Empty Hearse-ben tűnt fel, de most az események sodrában átsiklottam felette. Kicsit szerelembe estek saját magukkal, érthető, de azért remélem, a kövi évadig kigyógyulnak belőle, és nem pedig rosszabbodik az állapotuk. :/

      Mrs. Hudsonról nem megtudtuk már a Sign of Three-ben, hogy dorgbáró volt a férje? Úgy emlékszem legalábbis. Meg hát én őt mindig is badassnak láttam, de itt ez most még jobban kijött. :D

      Mary... oh Mary. Csak a probléma van vele. Őszintén szólva, én azért neheztelek rá, nem kicsit, amiért lelőtte Sherlockot, akárhogy megmagyarázzák is, hogy "hátnemisúgygondolta". Az érmés jelenet viszont tényleg cool volt... vegyes érzéseim vannak továbbra is.

      Én tegnap amúgy egész lefekvésig a Staying Alive-ot hallgattam, szomszédok szerintem a végén már habzó szájjal fetrengtek a konyhakövön. :DD

      Törlés
    2. Sziasztok!

      Nem tűntem el, csak teljesen sokkban voltam a 3. rész közvetítése-és MEGTEKINTÉSE :D- óta!!!!Amit fent írtatok kb. mindennel egyet is értettem......Sikítottam, izgultam, könnyeztem,virtuálisan ölelgettem John és Sherlockot, meg kb. mindkettőt együtt......Maryn kiakadtam, Johnt sem értem hogy bocsájthatott meg....bár Mary megmentette Sh-t végül....mégis. Vége volt, dráma, csodaszép önfeláldozás ismét, és nem Maryért- ISMÉT JOHNÉRT!-mert mindig minden ŐÉRTE van, és még hogy egy szociopata nem szeret:D- de mégis.....azzal, hogy Mary túlélte kicsit megtörik majd kettejük idillje. És itt nem a fanservice és fanfictionok brutális johnlock pornóira gondolok (bár imádom-elsunnyog a sarokba)......Mégis, valami lezárul. Vagy mégsem???Ti mit gondoltok?A 3. sorozat 3. része feltette a koronát mindenre. Nem? Fordulatokban nem volt hiány.....remek és váratlan,m sokatmondó volt Moriarty jelenete is!!!Zseniális! Mary vajon élni fog? Doylet követve nem teszik "ki a képből"? S nem lesz abszurd a kis Jonhlock bébi a sorozatban? Ha fiú, ha lány a sherlock nevet kapja???:D:D:D Bocs a szétfolyó szóáradatért, de még mindig nem vagyok magamnál. mea culpa, mea maxima culpa, s a hátát üti korbáccsal:D Claudia

      Törlés
    3. Szerintem ez a reakció teljesen normális a rész megtekintése után... utólag visszaolvasva, talán nekem is várnom kellett volna a véleményírással, amíg értelmes gondolataim lesznek. XD

      Valóban, jó kérdés, hogy mit tudnak még adni a negyedik évadban, hogy tudják ezt fokozni... vagy inkább hogy tudnak mást mutatni. Már a második évad vége is feladta a leckét, és az első két résznél azt hittem, hogy na, arra a szintre már soha többet nem tudnak felemelkedni, de végül sikerült nekik.

      A bébi nagyon-nagyon fura lenne, felvetné azt a kérdést, hogy John már nem kockáztathatja olyan könnyen az életét, hisz felelősséggel tartozik valakiért. (Ahogy arra Mary már ebben a részben is felhívta a figyelmét az elején.) Kíváncsi vagyok, hogyan oldják ezt meg.

      Az elmeállapotomról meg annyit, hogy tegnap azt álmodtam, hogy a johnlock-pornó részleget böngészem az AO3-n, és a top tízben találtam egyet, amit még nem is olvastam... épp rá akartam kattintani, amikor felébredtem, és aztán hihetetlenül csalódott és szexuálisan frusztrált voltam, hogy csak álom volt az egész. XD

      Törlés
    4. Szia!

      én általában egy-egy rész megnézése után semmit sem tudok szólni, csak rohangálok a lakásban, meg a városban, és totál a saját Johnlockos elmepalotámban bolyongok. Azt hiszem ezzel el is mondtam mindent. :D
      Nem akarok gyilkos lenni, de sehogysem működik sztem a baba rész....habár John most is észtvesztve rohant Sherlock után, igenis mindig is a legfontosabb lesz számára....De a gyerek most háttérbe szorítja. Azért a foteles rész tetszett....elrakta Sherkock John foteljét. Akárhogy nézzük- és ez még nem a Johnlock pornó- ahogyan Gatiss és Doyle is írta, mondta volt, "they fell in love"...Lehet, hogy valahogy Mary majd eltűnik a képből. Ahogyan a 3. részben is elhangzott-ha jól emlékszem, még csak egyszer néztem meg- későbbre tartogatom a repetát (sátáni kacaj), John a veszély tüzeli fel, és az állandó hajsza...:D És Sherlock- úgy határ rá, mint a kábítószer. Kire nem, kedves Johhny boy????:D:D:D
      Angol rajongói fórumokon mit lehet olvasni?
      Köszi a választ, csúcs amiket itt írsz, de csak csínján az erőddel, mert ez az évad mindenkit kiütött. Amúgy Freeman kampányolt az I. évad Sherlockja idején, a legmelegebb Sherlock film címéért. Üdv, Claudia

      Törlés