2013. december 9., hétfő

The one person that mattered the most


Ha esetleg van köztetek olyan, aki az elmúlt 24 órát egy barlangban vagy az Antarktiszon töltötte, azzal közlöm, hogy van egy új trailerünk.

A trailerben pedig elhangzik egy mondat, ami nem kis fejfájást okozott nekem és a fandomnak:

"The one person he thought didn’t matter at all to me was the one 
person that mattered the most."


Magyarul, a pontosság érdekében csúnya fordításban:


"Az a személy... ő azt gondolta, semmit sem jelentett nekem, de ő 

volt az a személy, aki a legfontosabb volt."

Ha te is vágysz egy jó kis fejfájásra, kattints a fejtegetéseimért. 





Természetesen az első reakcióm a videó első megnézése után az volt, hogy hát ez John. Egyértelműen John. Olyan nincs, hogy ez nem John. A vizualitás is ezt támogatja - mondhatnám, szuggerálja, elég erősen: amikor Sherlock befejezi a mondatot, John drámaian belép a szobába. Valamint az interaktív trailernél is, ahogy egyik kedves fangirl társam felhívta rá a figyelmem, ha rákattintasz a "person that mattered the most" feliratra, ez a videó jön be, ahol Sherlock John képét tartja a kezében, és róla beszél. 


Azonban. 


Ha megvizsgáljuk alaposabban az eredeti, angol nyelvű mondatot (hű, ez olyan szarul tanárosan hangzik, sebaj), akkor feltűnhet, hogy itt Sherlock két külön személyről beszél. Van egyrészt a "one person" ("az a személy"), és van egy másik személy, aki gondolja (nevezzük el X-nek egyelőre), hogy a "one person" nem jelentett Sherlock számára semmit. 


És hogy honnan tudjuk, hogy ez két külön személy - vagyis hogy a "one person" nem saját magáról gondolja, hogy ő nem jelentett Sherlocknak semmit?  Mert akkor az eredeti mondatnak így kellene hangzania: "The one person who thought he/she didn’t matter at all to me was the one person that mattered the most." Vagyis: "Az a személy, aki azt gondolta, hogy ő semmit sem jelentett nekem, volt az a személy, aki a legfontosabb volt."


Tehát van egy X személyünk, aki azt gondolta "one person"-ról, hogy ő semmit sem jelentett Sherlock számára, de valójában ez a "one person" volt a legfontosabb. 


Azt hiszem, ezek alapján viszonylag biztonságosan kijelenthetjük, hogy X-nek Moriartynak kell lennie, hiszen ő állított mesterlövészeket a Sherlock számára fontosnak gondolt személyekre. Viszont hibázott, hiszen valaki - méghozzá a legfontosabb - kimaradt a számításból. 


Felmerül a kérdés, hogy a "mattered the most" ("legfontosabb volt, legtöbbet számított") itt milyen értelemben értendő. Én arra hajlok most jelenleg, hogy Sherlock tervének megvalósítása szempontjából, nem pedig érzelmi szempontból. Valószínűleg azért is, mert (mint láttuk) Moriartyval egy kontextusban említi, mintha épp azt magyarázná, hogyan is csinálta a varázstrükköt. 


Márpedig akkor két nagyon esélyes jelölt van: Mycroft és Molly. Tudjuk, hogy mindketten segítettek Sherlocknak, nélkülük valószínűleg nem tudta volna kivitelezni a tervét, bármi is volt az. És mindketten hasonlóan esélyesek arra, hogy a "one person" őket takarja: egyiküket sem fenyegette meg Moriarty, holott kicsit furcsa mindkettőjük (különösen Mycroft) esetében, hogy miért nem.


 Molly mellett szól, hogy vele előzményei is vannak annak, hogy akkor ő most számít-e vagy sem Sherlocknak. Illetve vitathatatlan szerepe patológusként.


Mycroft mellett leginkább az szól, hogy annyira felfoghatatlan, Sherlock egyetlen hozzátartozójaként miért maradt ki a szórásból Moriarty mesterlövészeivel. Persze tudjuk, ott az a titokzatos múlt béli sérelem, ami éket ver közéjük, és amire Mycroft hivatkozik... de vajon valóban ott van? Nem csak a játszma része az is, hogy ellentétet színlelnek, hogy Moriartynak (illeve úgy általában kettőjük bizonyára számtalan tagot számláló ellentáborának) ne jusson eszébe Mycroftot/ Sherlockot felhasználni, hogy sakkban tartsa a másikukat? (Legalábbis erre az elképzelésre épül jó pár fanfic. :P). 


Az is Mycroft mellett szól, hogy a  már említett "person that mattered the most" videóban igaz, hogy John képét tartja a kezében, de mintha mindenki elsiklana a tény felett, hogy ez egy jelenet, ahol MYCROFTTAL van kettesben, vele beszélget, sőt, amikor John bajszára terelődik a szó, akkor a következő kis szóváltás zajlik le köztük:


SHERLOCK: "We'll have to get rid of that."

MYCROFT: "We?"

Vagyis:  SHERLOCK: (Nekünk) Meg kell szabadulnunk ettől.

              MYCROFT:  Nekünk?

Mintha Sherlock abban is Mycroft segítségét kérné, hogy Moriarty után második legfőbb ellenségétől, John bajszától (R.I.P. Harold :( ) is megszabaduljon. Ez a gondolat legalábbis nem kicsit szórakoztat engem. :)



Ti mit gondoltok, ki az a "one person", illetve melyik a helyes értelmezés? Bevallom, leginkább lassan arra hajlok, hogy Moffaték megint direkt úgy keverik a kártyákat, hogy mindenki azt higgye, nála van az ász... 


(Mindenesetre írnom kell egy ficet ezzel a címel hamarosan.)
            

7 megjegyzés:

  1. Szerintem Mycroft!
    Ugye Mollyval ott van az a kis kapcsolatuk (Molly egy rohadt mázlista. Sherlock közvetlen közelében lehet és persze belezúg, aztán Moriartyval jár, úgyhogy kijut neki a jóból), de ugye most arra akarok kitérni, hogy miért nem lesett rá egy puskacső. Ad egy: Molly Moran (aminek csak én örülnék, azt hiszem. Legalábbis nem hiszem el, hogy magától ilyen szerencsétlen). Ad kettő: Nem "szive" Sherlocknak. Mert Moriarty ki akarta égetni Sherlock szivét, de szerintem nem a szó szervi, sokkal inkább az elvontabb értelmében. Bombát kötött Johnra, emberek! Aztán ott van Lestrade, ugye aki mégiscsak becsüli és hisz benne, lsd (ne, ne nyalogasd a képernyőt): Sherlock egy nap, ha szerencsénk van, még jó ember is lehet. Vagy valami hasonlót mondott, tehát őhozzá is kötődik érzelmileg, tehát szintén "szív". Mrs. Hudson meg evidens, nem kell tépnem a számat.
    Aztán szerintem nem vette Jim számításba azt, hogy annak a régi sérelemnek (biztos vagyok benne, hogy ha ki is derül, tuti nem az lesz amire gondoltunk) ellenére összefognak. A Doyle novellákban is Mycroft segített Sherlocknak szóval szerintem ő lesz az "one person"
    Persze mindannyian pofára fogunk esni, mert Moffat egy rohadék. Úgyhogy biztos ami biztos alapon megfelezem a tétet és Andersonra szavazok. (Donovan nem játszik. Donovant utálom)
    ( Szerencsétlen bajusz. Mit röhöghettek ezek a forgatáson!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen, az is a Mycroft elméletet támogatja még, hogy Moffaték korábban valami olyasmit mondtak, hogy a harmadik részben sokkal több Sherlock/Mycroft interakciót láthatunk majd... szerintem erre azért is van szükség, mert kell valaki, aki meghallgatja Sherlock hisztijeit Johnnal és Maryvel (meg Harolddal :D ) kapcsolatban... *úristen, előre fangirlcsöl* (ééés igen, ez egy új, létező szó a fangirl és a görcsöl összevonásából :P)

      Törlés
  2. *basszus, előbb írtam vagy egy oldalt, erre nem kitöröltem!!!!!!!?????*

    szóval, szerintem Mycroft az a "one person", én Mollyt nem tartom esélyesnek, bár teljesen ő sem kizárható. Moriarty szerintem azt hitte, h kiismerte annyira a Holmes fiúkat, h tudja, nem fognak összefogni semmi esetben sem, és szerintem itt inkább játszott rá Sherlock érzéseire, semmint Mycroftéra. pontosan, ahogyan Évi is írta, h a szívét akarja kiégetni, és a legnagyobb jóindulattal sem kalkulálnám ebben a körbe Mycroftot - legalábbis egy kívül álló szemével nézve.
    A "we'll have to get rid of that" rész pedig nekem is nagyon tetszett, szegény kis Harold :D még nem tudja, miféle megpróbáltatások várnak rá. + a "What life? I've been away". én azon is elmerengtem egy picit, mert borzasztóan kiérződik belőle Sherlock arrogáns stílusa, de közben meg annyira őszintének tűnik. Nekem. Mert Sherlocknak - és most nem romantikus érzelmekre gondolok - John volt az "élete", abban az értelemben, hogy John állt hozzá a legközelebb. És éppen ezért Sherlocknak biztos, hogy fájó pont, hogy John továbblépett, hogy számára nem állt meg az élet.
    viszont visszakanyarodva az eredeti témához (bocsi a kalandozásokért), szerintem ez a "one person" ez Mycroft. Molly Sherlock szemében csak egy mellékszereplő, akit manipulálni lehet és aki hasznos. nem több. szerintem.

    viszont. ne feledjük, hogy Moffaték szintén szeretnek manipulálni és játszani velünk, ezért próbálnak meg arra hajazni, hogy itt Johnról van szó, de hát, nyilvánvalóan nem. és hogy ki fogják szaggatni a szívünket a helyéről, az is biztos,
    ( http://media.tumblr.com/tumblr_m9nka4CmLM1qa21zr.jpg )
    úgyhogy már rettegek az új részektől, viszont kétségbeesetten várom őket.

    VálaszTörlés
  3. Candy, most már tényleg javaslom, hogy először Wordben írd meg őket. XD Igen, nekem is a legerősebb tippem Mycroft... hogy micsoda ficek lesznek ebből! :D
    A kalandozásnak örülök, a "what life" megszólalás engem is megfogott, annyira tipikusan imádnivalóan,nárcisztikus, önző kis Sherlock csibebaba ebben a jelenetben. :P No persze épp ennyire borzasztó is, de sajnos túl sokat írtam már róla ahhoz, hogy bármiért is haragudni tudjak rá. :/ *My little baby, whispers*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. inkább bagollyal fogom a kommentjeimet küldeni, úgy biztos odaérnek :D vagy feladom postán xD

      Törlés
  4. SPOILER
    soha nem hittem volna, hogy a végén Molly lesz az a bizonyos. soha. a nyakamat tettem volna rá, h Mycroft az. most totál ledöbbentem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Candy, hidd el, én sem. És most csalódott is vagyok kicsit. Persze így sem rossz, na de na.

      Törlés