2017. január 12., csütörtök

A teóriák szellemében: Eurus (The Lying Detective)
Figyelem: SPOILEREK hada a 4. évadból!
A legutóbbi rész nagy leleplezése - azon kívül, hogy mikor van Sherlock születésnapja-, a harmadik Holmes testvér felbukkanása volt. Ügyes húzás az íróktól, hogy a keleti szél motívummal úgy hozták be fokozatosan a cselekménybe, hogy szinte alig vettük észre. Bár volt már egy ideje szóbeszéd arról, hogy megjelenik a harmadik Holmes, legtöbben sokkal inkább Sherrinford névvel egy harmadik fiútestvérre számítottak, mintsem egy magát moritarty-i ügyességgel elmaszkírozó pszichopatikus(?) nőre.  


A Lying Detective az elejétől fogva sikerrel igyekezett elfeledtetni velem a csalódást, amit az új évad első része okozott (és ami felett még azóta sem tudok napirendre térni). Nem tudom, a brit kultúra testközelből való ismerete nélkül mennyire jött át, hogy Culverton Smith karakterét az alkotók minden idők egyik leghírhedtebb és gusztustalanabb szexuális bűnözőjéről, Jimmy Savile-ről mintázták, nekem mindenesetre hátborzongató volt, hogy az élet sokkal gyomorforgatóbb gonoszokat alkot, mint amilyet bármelyik író képes lenne saját kútfőből előrángatni. Azonban most nem azért vagyunk itt, hogy rég elhunyt pedofilok rémtettei felett merengjünk, hanem hogy az újonnan felbukkant Holmes tesóról gyártsunk hihető vagy hihetetlen (esetleg teljességgel nevetséges, de mindenképpen lebilincselő) elméleteket. 

Mit tudunk eddig Eurusról?

1. Eurusnak hívják 

No shit, Sherlock! Elismerem, nem kellenek magándetektíveket megszégyenítő képességek ennek a
következtetésnek a levonásához, mégis fontos kiemelni és beszélnünk róla. Az 'Eurus' ugyanis beszédes név, ahogyan azt már bevezették a His Last Vow-ban. 

A görög mitológiában Euros (latinosítva: Eurus) a keleti szél, szimbolikájában az őszhöz, az aratáshoz, ennél fogva az elmúláshoz és a halálhoz kapcsolódik. A keleti szél beköszönte az ősz közeledtét, az őszi esőzések kezdetét jelzi. Erre a szimbolikára a sorozat is épít: Sherlock elmondása alapján gyerekkorukban Mycroft gyakran fenyegette őt a keleti széllel, ezzel a "hatalmas, baljós erővel, ami elsöpri a méltatlanokat."

Zárójelben jegyzem meg, hogy a keleti szél motívum Conan Doyle-nál is megjelenik, ott az első világháború közeledtére utal vele Doyle:

“There's an east wind coming all the same, such a wind as never blew on England yet. It will be cold and bitter, Watson, and a good many of us may wither before its blast. But it's God's own wind none the less and a cleaner, better stronger land will lie in the sunshine when the storm has cleared.” 

Arthur Conan DoyleHis Last Bow
Talán nem megalapozatlan azt mondanunk, hogy Eurusban határozottan nem a rég elveszettnek hitt, de szerencsésen ismét megtalált szerető hugicát/nővérkét üdvözölhetjük majd...

2. Eddig nem találkoztunk vele

Ez a másik, végtelenül baljós tény. Sherlock másik testvérével, Mycrofttal már a legelső részben megismerkedhettünk. Sőt, a legutóbbi évadban még a szülői házat is láthattuk, ráadásul karácsonykor, ám Eurus akkor sem jelent meg, hogy csatlakozzon az általános karácsonyi Holmes-elmebajhoz. Hol volt mindezidáig? 

Alapunk van azt is feltételezni, hogy Mycroft, aki idősebb, jóval többet tud az egészről, mint Sherlock, és különböző elejtett utalásokból arra is következtethetünk, hogy valamilyen szinten kapcsolatban volt Eurusszal, legalábbis rendszeres értesítéseket kapott felőle. 
Igaz, ezek utalások mindig a Sherrinford névhez kötődnek, amiről eleinte mindenki feltételezte, hogy a harmadik Holmes testvér lesz, viszont most, hogy Eurus megjelent, az is igen elképzelhető, hogy a Sherrinford egy intézmény (börtön, elmegyógyintézet) neve, ahol Eurust tartották eddig elzárva. (Mycroft megjegyzései alapján ugyanis "Sherrinford" épp úgy lehet személy, mint hely neve.) Vagy ez, vagy tényleg van/volt egy negyedik, Sherrinford névre hallgató Holmes testvér is. 

Így vagy úgy, de Eurus jelenleg és már jó ideje nem része a családnak. Miért? Mi történt - vagy inkább, mit tett -, ami miatt nem beszélnek róla, sőt, az emlékét is igyekeznek kitörölni, főleg és leginkább Sherlock elméjéből? És teszik ezt olyannyira sikeresen, hogy Sherlock még egy teljes vele töltött este-éjszaka után sem ismeri fel a testvérét? Felkavaró.

3. Sherlock és Mycroft testvére

Ha hihetünk a genetikának, akkor az intelligencia egyike annak a maroknyi személyiségvonásnak, amelyekről stabilan kimutatható, hogy genetikailag viszonylag nagy mértékben meghatározottak. Ha Sherlock és Mycroft testvére, akkor Eurus valószínűleg okos, borderline zseni. Erre utal az is, hogy játszi könnyedséggel megtéveszti nem csak Sherlockot (ez még nem lenne nagy kunszt, hisz láttuk, Sherlock talán egész kicsi kora óta nem találkozott vele), hanem Mycroftot is, akinek szintén nem tűnik fel Eurus periférián való folyamatos jelenléte.  Az, ahogyan mindenkit megtéveszt és ahogyan mesteri, eddig csak Sherlocknál és Moriartynál látott ügyességgel váltogatja az arcait, valóban azt mutatja, hogy közös géneken osztozik a másik két Holmes testvérrel. A kérdés sokkal inkább az, miben különbözik tőlük? 

Hogyan fogja Eurus megjelenése befolyásolni a továbbiakat, illetve hogyan magyarázza az eddig történteket?

Minden jel arra utal, hogy Eurus lesz a negyedik széria főgonosza. A legnagyobb kérdés az számomra az, hogy pontosan mi a viszonya Sherlockhoz, Mycrofthoz illetve Moriartyhoz. 

1. Eurus, Sherlock és Mycroft

Nézzük, mik a lehetőségek azon belül, hogy testvérek:

- Eurus Mycroft és Sherlock féltestvére, az apjuk/anyjuk egy korábbi házasságából vagy házasságon kívüli kapcsolatából. 
 - Eurus örökbe fogadott gyerek, á la Loki.
- Eurus Sherlock ikertestvére  (a koruk kb. megegyezik)
- Eurus a húguk (ennek kicsi a valószínűsége, hisz Sherlock nagy eséllyel emlékezne egy hugica születésére, illetve ha később voltak vele problémák)
- Eurus a nővérük (ez ki van zárva, hiszen fiatalabb Mycroftnál - ha csak nem veszünk számításba komoly plasztikai műtéteket)
- Eurus a középső testvér (ennek van valóságalapja, megmagyarázza, miért emlékszik rá Mycroft, míg Sherlock szinte egyáltalán nem)

Mycroft azt mondja a harmadik rész trailerében Sherlocknak, hogy "minden választásod, minden út, amire eddig ráléptél - az ember, aki ma vagy -, az Eurusra való emlékezésed" (“Every choice you’ve ever made, every path you’ve ever take - the man you are today is your memory of Eurus.”)

Számomra ez a mondat leginkább az iker-teóriát erősíti meg. A gonosz ikertestvér, Dr. Jekyll és Mr. Hyde, a (gonosz) másik, aki szintén te vagy: ez a trópus mindig nagyon jól működik történetekben, gondoljunk csak viszonylag frissebb példaként a Harcosok Klubjára! A Sherlock világától pedig egyáltalán nem idegen a gondolat, hiszen Moriarty személyében is Sherlock torz tükörképét láthattuk, ezért is működött annyira jól - jobban, mint bármely másik gonosz. (Na jó, azért Andrew Scott alakításának nem kis köze volt a dologhoz.)

"A nők, akiket figyelmen kívül hagytunk, akiket lebecsültünk" Az írók az Abominable
Bride-ban nyíltan megmondták, mire (kire) számítsunk, de mi azt hittük, az adott rész
eseményeire utalnak, nem a jövőre. 
Íme, az elméletem: Eurus Sherlock ikertestvére, akiről viszonylag fiatalon kiderült, hogy a "high functionning sociopath" részből csak a "sociopath" áll rá. Talán megölte a család kutyáját, Redbeardet (és Mycroft és a szülők csak utólag magyarázták úgy Sherlocknak, hogy el kellett altatni), talán megölte a negyedik testvért (a negyedik testvér létére utal az, ahogyan a Lying Detective-ben Sherlock hangsúlyozza "az emberek feladják a keresést három után". Ilyet nem ejtenek el csak úgy véletlenül ennek a sorozatnak a készítői.)  Ez után az incidens után Eurus egy zárt intézetben él, és a család többi tagja közös erőfeszítéssel igyekszik kitörölni az emlékét Sherlock elméjéből, attól tartva, hogy az, hogy az ikertestvére ilyen szörnyűség(ek)re képes, beláthatatlan következményekkel lenne a kis Sherlock fejlődésére. Sherlock felnő és elfelejti Eurust, akiről csak Mycroft és a szülők tudnak. Mycroft árgus szemekkel figyeli az öccse ténykedését, mindig szorongva, hogy nem bújik-e elő Sherlockból is a szociopata. Ezt megerősíti a Lying Detective-ben, amikor azt mondja, hogy egy "elszabadult Sherlock biztonsági kockázatot jelent." Talán mert Eurus példájából nagyon is jól tudja, mire lehet képes mindezzel a zsenialitással és egy kis őrülettel? Már a legelső résztől fogva feltűnő volt Mycroft bizarr érdeklődése Sherlock minden viselt dolga iránt, amit a most helyére kerülő kirakódarab nélkül a drogos múlt és a testvéri oltalmazó-ösztön nem teljesen magyarázott sosem. 

Sherlocknak a következő részben meg kell birkóznia azzal a feladattal, amit egy ilyen (újra) felfedezés pszichés terhe jelent. Ez kétségtelenül rányomja majd a bélyegét a Mycrofttal - meg úgy mindenkivel - való kapcsolatára, hiszen Mycroft volt az, aki elrejtette előle az igazságot. John remélhetőleg mellette lesz (végre!), hogy segítse ebben. 

2. Eurus és Moriarty

Eurus a Johnnak való önfelfedése közben elejt egy olyan megjegyzést, hogy "egy közös barátjukon keresztül" került kapcsolatba Culverton Smithszel. Ki más lehetne ez a közös barát, ha nem Moriarty? (Persze még itt is érhetnek meglepetések, én már nem bízom senkiben.) Az, hogy Eurus és Moriarty ismerték egymást, azonnal több lehetőséget is felvet:

a, Eurus voltaképpen Moriarty "poszthumusz" terve; Eurust Moriarty szabadította rá Sherlockra. Sherlock korábban megjegyezte, hogy Moriarty készített neki egy poszthumusz játszmát, és most valóban úgy tűnik, hogy a családi múlt előásása és Eurus színre léptetése ennek a játszmának a fő eleme. Hogy honnan tudott Moriarty Eurusról, az persze megint jó kérdés, és remélem, választ kapunk majd rá.

b, Mindvégig Eurus állt Moriarty mögött. Nekem ez a változat jobban tetszik. Eurus mint a titokzatos sötét erő, ami mindvégig befolyásolta az eseményeket. Még azt is el tudom képzelni, hogy Sherlock a következő részben eleinte az a, változatot véli valósnak, és a film vége felé egy plot twist felfedi, hogy voltaképpen mindig is Eurus volt a főgonosz. 

c, Mindannyian ugyanannak a szupertitkos bűnszövetkezetnek a tagjai. Ez ugyan leginkább úgy hangzik, mintha egy tízéves kisfiú agyából pattant volna ki, de ne feledjük, hogy Moffat és Gatiss máskor is bizonyították már, hogy nagyon könnyen megy nekik az egy tízéves kisfiú fejével való gondolkodás.

További kérdések, amikre jó lenne választ kapni: 

Eurusnak van-e köze Mary halálához, vagy Maryhez?
Megint csak: mi vagy ki "Sherrinford"?
Mi volt ez a fura jelenet Mycroft és Lady Smallwood között?
Redbeard?
Sherlock drogfüggőségének van-e köze a testvére emlékének elnyomásához?
Sherlock és Mycroft kapcsolatát milyen szinten mutatja majd új fényben egy újabb testvér, és a róla megtudott információk?
John a történtek után (*az* Ölelés), milyen szerepet tölt majd be mindebben? És Rosie?
Mrs. Hudson vajon továbbra is a legnagyobb arc marad az egész sorozatban?

Nem hiszem, hogy túlélem ezt a három napot...
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése